Sprekers 2019

Marie-José van Tol

Marie-José van Tol werkt als universitair docent in het Cognitive Neuroscience Center van het Universitair Medisch Centrum Groningen. Haar onderzoek richt zich op het begrijpen van de neurocognitieve mechanismen die mensen kwetsbaar maken voor psychiatrische stoornissen, met name depressie. Ze studeerde klinische- en gezondheidspsychologie in Utrecht. In het laatste jaar van haar studie raakte ze erg geïnteresseerd in de neuropsychologie en studeerde een jaar extra om hier meer bekend mee te raken. Ze schreef haar afstudeerscriptie bij Prof. Dr. Erik Scherder. Na haar afstuderen werkte ze eerst een jaar als psycholoog in een psychogeriatrisch verpleeghuis. Hierna stapte ze over naar de wetenschap, ze startte haar promotieonderzoek op de Universiteit Leiden. Ze vervolgde haar carrière met een post-doc in Groningen en daarna in Magdeburg, Duitsland. In 2013 keerde ze voor een andere post-doc weer terug naar Groningen. In 2014 ontving zij een veni-beurs en een fellowship van de Hersenstichting voor haar onderzoek. In 2016 ontving zij de Early Career Award van de Nederlandse Vereniging voor Neuropsychologie en in 2018 de Early Career Award van de International Society for Neuropsychology en de Heineken Young Scientist Award. Daarnaast is Marie-José lid van de Jonge Akademie van de Koninklijke Academie van Kunst en Wetenschappen. Ook is ze moeder van 2 dochters, van 2 en 5 jaar oud.


Midas Dekkers

Midas Dekkers is bioloog, schrijver en mediabekendheid.

Vanaf zijn zesde groeit hij op in Amsterdam, waar zijn ouders een café hebben. In het café wordt zijn interesse voor mensen gewekt. Op achttienjarige leeftijd gaat Wandert studeren in Amsterdam. Hij besluit zijn naam te veranderen in Midas. Hij studeert biologie, waarbij zijn interesse voor dieren langzaam groeit. Hij studeert af op de zuid-oost-Aziatische-zoetwater-kogelvissen-systematiek.

Tijdens zijn studie werkt Midas Dekkers in het Zoölogisch Museum als student/assistent. Hij begint met het schrijven van korte stukjes over dieren. Hij schrijft voor verschillende kranten en tijdschriften. Ook brengt hij in de loop van twintig jaar circa vijftig boektitels op zijn naam. Buiten de vele publicaties voor volwassenen schrijft Dekkers ook boeken voor kinderen. Zijn boeken en kinderboeken zijn tot in het Japans vertaald.

Midas Dekkers maakt zijn debuut op de radio in het Sfinks over de jacht in 1976. In 1979 valt zijn stem te beluisteren in het NOS-programma Vermaak en dierenleed. Hij verdedigt hier ondermeer de volgende stelling: “Tussen mens en dier bestaan hooguit kwantitatieve verschillen, geen kwalitatieve.”

Na enkele radio-optredens en televisieprogramma’s is Dekkers inmiddels een mediabekendheid geworden. Deze bekendheid maakt hem een veelgevraagde gast in televisieprogramma’s.