Workshops 2017 (NL)

Brein in Beeld

‘Wetenschapsvertaling’

Stichting Brein in Beeld (BiB) is een stichting die zich inzet om hersenwetenschap te vertalen naar het algemene publiek. Dit doet zij door onder andere activiteiten te organiseren voor elke burger in de maatschappij, variërend van lesprogramma’s voor basis- en middelbare scholieren, het hoger onderwijs voor ouderen en filmavonden en discussieavonden voor geïnteresseerden.

Om deze activiteiten succesvol te laten zijn, is het van essentieel belang dat de spreker (wetenschapper, clinicus) de boodschap aanpast aan zijn/haar publiek. Dit is iets wat in de universitaire opleiding niet altijd (uitgebreid) aan bod komt maar wat in de huidige maatschappij steeds belangrijker wordt.

In de BiB workshop zullen wij kijken naar welke ingrediënten allemaal nodig zijn voor goede wetenschapsvertaling en gaan we hier ook direct zelf mee aan de slag. Aan de hand van een aantal neurowetenschappelijke onderwerpen zullen we korte pitches maken voor verschillende typen publiek: kinderen, mantelzorgers, patiënten.

 

Green A

‘Voor de baas of eigen baas?’

Door Peter Buis

Zelfstandig ondernemer, voor jezelf beginnen, eigen baas zijn, een eigen bedrijf beginnen. Het lijkt zo leuk en dat is het ook. Peter Buis kan het weten en vertelt in deze workshop iets over zijn werkleven en zijn eigen ervaringen als ondernemer. Hij nodigt vooral iedereen uit die nadenkt over de stap zelf iets te ondernemen op de arbeidsmarkt tijdens of na de studie. Buis belicht het verschil tussen zijn werknemerschap bij een onderneming als Shell en nu als ondernemer achter GreenA. Het bedrijf GreenA is gevestigd op het Science Park en het resultaat van een valorisatie van de UvA. Sinds 2014 wordt Squall vermarkt in de agrochemie en sinds 2015 is er ook een extern investeringsfonds als aandeelhouder aangetreden.

 

Students Career Centre

‘Werk vinden. Hoe pak je het aan?’

Hoe vind je zo effectief mogelijk passend werk na je studie? Waar kun je beginnen en wat komt erbij kijken? Het ligt voor de hand om te beginnen bij het zoeken van vacatures. Maar waar vind je die? En welke vacatures sluiten aan bij jouw interesses en wensen ten aanzien van werk? Daarnaast komen de meeste mensen via bekenden aan werk. Welke stappen kun jij zetten om ook slim gebruik te maken van je netwerk?

Tijdens deze voorlichting sta je stil bij alle stappen van het solliciteren en krijg je zicht op waar jij staat in het sollicitatieproces. Je krijgt praktische tips over effectief oriënteren en solliciteren.

 

ACE

‘Wat is een ondernemer?’

Door Erik Boer

In deze workshop leert Erik Boer (directeur ACE – Amsterdam Center for Entrepreneurship) jou wat het betekent om ondernemer te zijn en welke eigenschappen en vaardigheden daarbij horen. Tijdens een praktische opdracht krijg je de kans om zelf een business case te bedenken en in de rol van startup oprichter te treden. Op basis van (sociale) probleemstellingen denk je na over passende oplossingen en hoe je deze zou kunnen door vertalen naar een business model (oftewel: hoe ga je er geld mee verdienen?). Ben je benieuwd naar ondernemerschap en wat erbij komt kijken? Doe mee met de workshop van ACE!

 

 Young Advisory Group

In deze training maak je kennis met de Young Advisory Group, een consultancybedrijf gerund door studenten. Wij vertellen hoe ons bedrijf werkt en wat voor opdrachten wij uitvoeren. Daarna ga je aan de slag met een korte Business Case. Dit houdt in dat je in korte tijd een fictieve klant gaat helpen met een lastig strategisch probleem. Handig om ervaring mee op te doen aangezien het vaak gebruikt wordt tijdens sollicitaties maar ook goed om een beeld te krijgen van wat consultancy inhoudt